Projecten
Hier leest u meer over onze projecten Zie de Mens, Vriendschap in Vrijheid, Mijn Verhaal, Wageningen Dementievriendelijk, Pauzemoment en Oorlog in mijn buurt.
Project ‘Zie de mens’
In 2022 slaan het Odensehuis Wageningen en ENSŌ de handen ineen voor het opzetten van dit bijzondere project. Een groep van 25 deelnemers werkt in een periode van 5 maanden toe naar de eindvoorstelling ‘Vergeten verbindt’. Tijdens het 10 jarig jubileum van het Odensehuis in de Grote Kerk in Wageningen zijn ruim 150 bezoekers (bestaande uit mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers, familie, vrienden, zorg- en welzijnsmedewerkers, en overige geïnteresseerden) getuige van de kracht van dit mooie kunstproject.
Via spel en beweging laten de deelnemers zich zien en zoeken de verbinding op met het publiek. Een prachtige, ontroerende voorstelling komt tevoorschijn, vol met muziek, dans, taal, zang en verbinding. Een voorstelling die zijn eigen verhaal vertelt over ‘Zie de mens’. Het verslag van dit project vind je hier en de bijbehorende film via onderstaande link.
Wil je meer weten over dit project, neem dan contact op met Karlijn Vlug via karlijn@ensophysicaltheatre.com.
Project ‘Video impressie Odensehuis Wageningen’
Deze video geeft een korte impressie waar het Odensehuis Wageningen voor staat.
Project ‘Wageningen Dementievriendelijk’
Wageningen Dementievriendelijk is een samenwerkingsverband van bedrijven en sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties. Samen willen ze de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers verbeteren. Niet altijd door direct zorg te bieden, maar door een structuur te bieden om initiatieven blijvend te ondersteunen.
Project ‘Pauzemoment’
‘een meerdaagse (ont)zorgmoment op z’n tijd schept lucht’
Veel Wageningse inwoners zorgen voor een partner, familielid of naaste. Mantelzorg verlenen is mooi, maar vaak ook intensief en zwaar. Dit is vooral het geval wanneer iemand zorgt voor een partner, vader, moeder of naaste met geheugenproblemen waaronder dementie. Juist voor deze mensen organiseren we ‘Pauzemoment’.
Project Pauzemoment is een initiatief van drie partners van Welsaam en enkele actieve inwoners van Wageningen. Zij organiseren Pauzemomenten zodat meer mantelzorgers kunnen genieten van enkele dagen ‘vrijaf’.
Project ‘Geheugenhuis’
U vindt het de laatste tijd lastig om over te brengen wat u wilt zeggen omdat u niet op dat ene woord kan komen. Of u loopt naar de schuur om iets te pakken, maar daar aangekomen weet u niet meer wat het was. Misschien merkt u dat uw naaste zich de laatste tijd anders gedraagt …
Wilt u meer weten over een goed dagelijks leven met geheugenproblematiek en dementie? Kom dan eens naar het Geheugenhuis in de bblthk. Daar kunt u terecht voor antwoorden op uw vragen, én voor informatie, praktische hulp en hulpmiddelen. De informatie is altijd beschikbaar en elke maand is er een inloopmiddag.
Project ‘oorlog in de buurt’
Deelnemers Odensehuis die tussen 1940 en 1945 in Wageningen woonden namen deel aan het schoolproject ‘Oorlog in mijn Buurt’
Bij dit schoolproject stond de ontmoeting tussen ouderen en leerlingen uit groep 7 en groep 8 centraal. De kinderen kregen diverse gastlessen op school en gingen vervolgens in kleine groepjes langs bij mensen die tijdens de oorlog in hun buurt hebben gewoond. Zo kwamen de kinderen in gesprek met twee deelnemers van het Odensehuis die de oorlog in de stad hebben meegemaakt en die graag een gesprek met enkele goed voorbereide elf- en twaalfjarigen over deze periode wilden voeren.
Elke buurt en elke stad heeft unieke verhalen die niet verloren mogen gaan. De kinderen nemen deze verhalen als erfgoeddragers mee in hun leven.
Project ‘Vriendschap in vrijheid’
Ontmoetingen tussen kinderen uit groep 4-5 met mensen met (beginnende) dementie zijn zo bijzonder! Dat merkten we maar al te goed toen we het project ‘Vriendschap in vrijheid, vrijheid in vriendschap’ organiseerden. We stelden elkaar vragen zoals ‘waar ben je nieuwsgierig naar’, ‘wat zou je van de ander willen weten’, ‘wat zou je willen vragen’ en maakten samen ‘Vriendjes’ van wilgentenen en metaaldraad.
Project ‘Mijn verhaal’
Mensen met dementie wonen vele jaren zelfstandig thuis, alleen of met hun partner. Sommigen ontvangen ondersteuning en zorg. Anderen niet. Wat geeft hen plezier in het leven? Wat maakt dat zij goed kunnen leven met dementie? Wat vinden zij belangrijk voor een goede invulling van hun leven?
In het Verhalenproject vertellen mensen met dementie en hun naasten het verhaal over wat zij belangrijk vinden. Aan de hand van tien polaroidfoto’s krijgen ze een inkijkje in elkaars binnenwereld, en leren ze van elkaar wat belangrijk is.