Mijn verhaal

Mensen met dementie wonen vele jaren zelfstandig thuis, alleen of met hun partner. Sommigen ontvangen ondersteuning en zorg. Anderen niet. Wat geeft hen plezier in het leven? Wat maakt dat zij goed kunnen leven met dementie? Wat vinden zij belangrijk voor een goede invulling van hun leven?

In het Verhalenproject vertellen mensen met dementie en hun naasten het verhaal over wat zij belangrijk vinden. Aan de hand van tien polaroidfoto’s krijgen ze een inkijkje in elkaars binnenwereld, en leren ze van elkaar wat belangrijk is.

Goed leven met dementie doe je samen

Kijken naar behoeften van mensen vóór ze om hulp vragen

Leven met dementie kan goed, als er hulp is bij het vinden van een nieuwe invulling. En als er aandacht is voor wat er werkelijk toe doet, zowel het goede als het verdrietige.

In dit project werken we met foto’s en verhalen. Op basis daarvan zien we vier thema’s naar voren komen die voor iedereen belangrijk zijn:

  • Betekenisvolle relaties
  • Gevoel gewaardeerd te worden
  • Geestelijk en lichamelijk in beweging blijven
  • Veilige fijne plek (ken)

Stuk voor stuk bijzonder gewone thema’s die herkenbaar zijn voor ons allemaal.

Het Verhalenproject is een samenwerkingsproject van Spectrum Elan, Stadstrainers en Odensehuis Wageningen. Samen maakten we een tentoonstelling én een publicatie Ik heb de draad weer opgepakt, goed leven met dementie doe je samen.