Vrijwilligerswerk

“Van betekenis zijn voor een ander”

U weet: delen is vermenigvuldigen. Daarom wilt u bijdragen aan onze maatschappij, en uw kwaliteiten inzetten voor een ander.

Als vrijwilliger kunt u volop meedoen en van betekenis zijn: u bent écht een welkome aanvulling van ons team. Benieuwd wat u kunt leren van mensen met geheugenproblemen? Ontdek het bij het Odensehuis! U bepaalt.

For English click here

Als vrijwilliger bij het Odensehuis bent u écht onderdeel van ons team. Juist omdat wij vinden dat we allemaal gelijkwaardig zijn: mensen met geheugenproblemen, hun naasten, medewerkers, stagiaires én u. Iedereen levert op zijn of haar eigen manier een bijdrage!

Rollen en taken van vrijwilligers

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het dagelijkse reilen en zeilen bij het Odensehuis. Bijvoorbeeld als gastvrouw of gastheer, als tuinier, bij financiële klussen, of lekker praktisch als begeleider van een activiteit.

U bent van grote betekenis als u als vrijwilliger een rol of taak vervult. Bij de meeste functies staat het directe contact met de deelnemer centraal. In andere rollen ben je meer op de achtergrond actief, maar bent u minstens zo belangrijk voor het creëren van een fijne sfeer.

Voor al onze medewerkers en vrijwilligers geldt dat ze, indien nodig, een beroep kunnen doen op een vertrouwenspersoon. Daartoe hebben we afspraken gemaakt met de vertrouwenspersonen van VCWageningen via: vertrouwenscontactpersoon@vcwageningen.nl Meer informatie over hun diensten lees je hier.

In welke rol herkent u zich het meest?

Gevoel van thuis

Bent u die doener die graag ondersteunende taken uitvoert? Dan is het ontzettend fijn als u als gastvrouw of –heer deelnemers en/of bezoekers bij ons ontvangt. Of als u de koffie, thee of lunch verzorgd! Of materialen van een activiteiten klaarzet. Er kan veel!

Activiteiten organiseren

Heeft u creativiteit voor twee of ontwikkelt u graag nieuwe activiteiten? Wij hebben volop ruimte voor mensen die het leuk vinden om activiteiten te bedenken of om zelf een workshop te geven. Er kan veel in ons activiteitenprogramma!

Persoonlijke ontwikkeling

Kunt u de ander centraal zetten in een gesprek? Initiatief nemen in één-op-ééncontact of in een groep? Dat vinden we belangrijk in een teamlid. We hebben ruimte voor ieders eigen kwaliteiten en interesses!

Bij het Odensehuis kunnen we uw hulp goed gebruiken.

De werkzaamheden voor onze vrijwilligers variëren enorm, daarom geven we u graag een paar voorbeelden:

Organiseren en uitvoeren activiteiten, gesprekspartner zijn van individuele deelnemers en bieden van een luisterend oor, samen met de deelnemers koffie, thee en lunch verzorgen.

Vast(e) dag(deel) in de week Hele dag (9-17.00 uur) – Eventueel een halve dag.

Gesprekken met aanwezigen, opscheppen, tafels dekken en afruimen.

Dinsdag & woensdag van 16.00 – 18.30 uur

Deelnemers van huis naar Odensehuis vervoeren en andersom.

Rooster met dagelijkse ritten tussen 9 en 11 uur & tussen 15 & 17 uur

U haalt de duo-fiets op en komt op een dagdeel met 1 of 2 mensen fietsen. U wordt dan ook vrijwilliger bij Fietsmaatjes.

In overleg te plannen in maandelijkse agenda, 2 uur per keer.

Sommige mensen willen graag een langere wandeling maken. Dit kan OF 1-op-1 plaatsvinden OF kleine groep onder begeleiding van 2 vrijwilligers.

In overleg te plannen in maandelijkse agenda. max. 2 uur per keer.

Onze tuin wordt door vrijwilligers onderhouden. Een deel van de werkzaamheden gebeurt in de avond/ weekenden, het meeste tijdens openingstijden van Odensehuis. Er wordt een rooster opgesteld 1-4 uur per keer.

Meerdaagse Zorgpauze is voor deelnemers en mantelzorgers. Een gezellig uitje.

Wordt in overleg met deelnemers georganiseerd en ingepland. Denk aan een tijdsinvestering van 3-4 dagen.

Wilt u met ons bewegen? Creatief aan de slag? Muziek maken of een lezing geven? U bent welkom!

Dagelijks is er een activiteitenprogramma voor de deelnemers. Workshops/ activiteiten worden door vakdocenten of mensen die verzorgd. Heeft u bepaalde talenten/ interesses, dan zou het leuk zijn als zij die in willen zetten voor een onderdeel in ons programma.

Meestal ongeveer van 10.30-12 of van 14-15.30 uur. Duur 1-1,5 uur.

Meedenken/ -werken aan website en andere communicatie(middelen)

Bent u onze nieuwe collega?

Dat vinden we heel fijn om te horen! Zullen we eerst eens kennismaken tijdens een gesprek? Dan kunnen we samen kijken waar uw interesse ligt, wat uw talenten zijn, en wat u motiveert. Stuur ons een e-mail of bel voor het maken van een afspraak (0317-358711). Ook als u eerst nog vragen hebt horen we graag van u.

E-MAIL HET ODENSEHUIS
Lees ons vrijwilligersbeleid