In maart 2024 startte het Odensehuis Wageningen een 6 maanden durend cultuurparticipatie project met de titel ‘Zie je mij?’ onder leiding van de vakdocenten Mary Webster en Fransje Smit. Het Odensehuis is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. De bezoekers van het Odensehuis, mantelzorgers en medewerkers hebben ieder stap-voor-stap aan een zelfportret gewerkt. Tijdens het tekenen en schilderen werd er met elkaar gepraat en naar elkaar geluisterd. De discussie onderling was een belangrijk onderdeel van het project. De publiekstentoonstelling van de portretten dient als stimulans om dementie, en de uniciteit en diversiteit in de samenleving, bespreekbaar te maken; het laat zien dat ieder mens telt.

De tentoonstelling bestaat uit in totaal meer dan 60 werken die vanaf 8 november te zien zijn in Studio Far & Wide in het Hanenhof, aan de Costerweg 1f, Wageningen. Met deze publiekstentoonstelling laat het project ‘Zie je mij?’ de brede diversiteit van onze samenleving zien en geeft het een ‘stem’ aan een groeiende groep ouderen in de samenleving die weinig gehoord wordt en vaak tot een anonieme groep wordt gerekend. Tijdens de tentoonstelling worden ook workshops gegeven waar deelnemers meer kunnen leren over het project, het proces en kunnen ze ervaren hoe een zelfportret gemaakt wordt. Heb je interesse in het volgen van een workshop, neem dan contact met ons op via post@odensehuiswageningen.nl.

Tijdens dit project maakte iedereen een zelfportret waarbij gebruik gemaakt werd van verschillende materialen, zoals verf, papier, potlood, inkt en pastelkrijt. Het zelfportret werd in lagen opgebouwd en ontstond in drie sessies, in groepen van 7 á 8 deelnemers. De groepen bestonden uit deelnemers van het Odensehuis, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers en andere betrokkenen bij het Odensehuis. De sessies zorgden voor een inclusieve omgeving, waarin alle deelnemers werden aangemoedigd om open en constructieve gesprekken met elkaar te voeren; deze waren zowel persoonlijk van aard, als over kunst en het leven in het algemeen. Ze zorgden voor momenten van delen die zowel stimulerend als ontroerend waren. De gesprekken gingen vaak door nadat de sessies waren afgerond. De zelfportretten vertegenwoordigen een moment in de tijd van de maker. Elk portret toont de eigenheid en uniciteit van de maker. Het werk brengt herkenning en iets dat in de herinnering blijft hangen. Voor de teamleden van het Odensehuis, maar ook voor de deelnemende mantelzorgers, was het waardevol om door creatief samen te werken een ander inzicht te krijgen in de gedachten van mensen met dementie. Men leerde elkaar op een nieuwe manier kennen.

Met het project ‘Zie jij mij?’ wordt de cultuurparticipatie van betrokkenen bij het Odensehuis vergroot en naar een hoger niveau getild. Bezoekers van het Odensehuis, maar ook hun mantelzorgers en naasten, nemen over het algemeen minder deel aan sociaal-culturele interacties. Samen op stap gaan, naar een museum of tentoonstelling, naar een concert of theatervoorstelling, kan een uitdaging zijn. Hun eigen vertrouwde omgeving, waar het Odensehuis onderdeel van is, is geheel op hun wensen afgestemd en voelt veilig en is een goede plek om creatief mee te doen en samen te werken. Voor een mooi visueel verslag van dit project kun je ook de korte film bekijken die er gemaakt is.

Dit project is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert deelname aan cultuur.

Published On: 23 september 2024

Recente Berichten